Profesorul universitar Lorin Cantemir s-a născut la 17 martie 1934, în localitatea Zelena, judeţul Hotin (actualmente, aparținând Ucrainei). Este absolvent al Facultăţii de Electrotehnică din Iaşi (1957), specialitatea Electrificarea Industriei şi Agriculturii, doctor inginer (din 1973), cu teza „Contribuţii teoretice şi experimentale asupra motorului trifazat liniar de inducţie şi posibilităţi de utilizare” (1974). A fost stagiar al Institutului Electrotehnic Montefiore din Liège-Belgia (1970-1971).
Din anul 1958 și-a început cariera didactică și a urcat pe rând toate treptele carierei didactice, ajungând în 1990 profesor şi conducător de doctorat în specializarea inginerie electrică. A coordonat 35 doctoranzi, dintre care 16 şi-au susţinut teza și au fost confirmați.
Pentru 40 de ani, din 1964 – până în 2004 a fost titularul cursurilor de Tracţiune electrică şi Sisteme neconvenţionale de transport pentru care a conceput şi înfiinţat laboratoarele și pentru care a publicat patru volume (3 manuale şi monografii, 1 îndrumar de laborator).
Dintre cele peste 10 discipline predate în cei 46 de ani de carieră didactică mai merită amintite Utilizarea energiei electrice, Creativitate tehnică, Bazele creaţiei tehnice, Inventică. Prin cursurile de Inventică şi Bazele creaţiei tehnice introduse în noile planuri de învăţământ, d-l prof. L. Cantemir a urmărit dezvoltarea capacităţilor creative ale studenţilor. Prin talent și tact pedagogic a reușit să mobilizeze studenții din anul terminal să depună brevete, rezultatul fiind că unul din 3 studenţi din anul terminal a devenit inventator.
A scris 15 cărţi, a elaborat 185 articole ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate şi a obținut 20 brevete de invenţie. Pentru importanța și calitatea activității sale profesionale şi ştiinţifice, d-l prof. dr. ing. Lorin Cantemir a obţinut numeroase premii, diplome și medalii, dar mai ales a devenit:
- Membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România,
- Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice a Moldovei, Chişinău (1999),
- Doctor Honoris Causa al Universităţii Ştefan cel Mare, Suceava (2011),
- Doctor Honoris Causa al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, Constanţa (2012).
A fost exponentul generației vechi de profesori, pentru care profesionalismul ingineresc era dublat de o vastă cultură umanistă. A condus departamentul Utilizari, Acționări și Automatizări Industriale intre 1990 și 2000, iar din 2000 până în 2004 a fost secretar științific al facultății. A fost un creator de punți peste Prut și un neobosit și talentat organizator de evenimente. Dumnealui îi datorăm două manifestări științifice foarte iubite, SIELMEN ajunsa la a 14-a editie, respectiv „Cucuteni 5000 REDIVIVUS: științe exacte și mai puțin exacte”, care a ajuns la ediția a 18-a.
”….
Se duc profesorii…
Se duc,
Să se înfrățească cu Pământul,
La fel ca frunzele din pomi,
Când de pe crengi …
Le smulge vântul.
Se duc profesorii…
Se duc,
Ei urcă-n cer treaptă cu treaptă,
Acolo …unde Dumnezeu
La poarta Raiului
I-așteaptă.
…”
Drum lin către cer, domnule PROFESOR LORIN CANTEMIR!
Dumnezeu să vă aibă în paza sa!